Обережно ботулізм!

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Збудник – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.

Ботулізм викликає параліч мускулатури. Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.

Відомі випадки зі смертельним результатом захворювання, обумовленим навіть не вживанням в їжу самого продукту, що містить токсин, а тільки користування не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту вилкою в процесі вживання незараженої їжі.

Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними.

Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від тієї кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Пам’ятайте, що при найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення медичного закладу, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування і виведення токсинів з організму.

Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана усередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс.

У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Ботулізм часто закінчується смертю хворого.

Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших «небезпечних» продуктів, треба відразу ж викликати невідкладну медичну допомогу, тому що при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби.

Щоб запобігти отруєнню ботулізмом:

– не  купуйте  на  ринках  у  приватних  осіб виготовлені  в  домашніх  умовах  в’ялену  і

копчену  рибу,  мариновані  гриби,  домашню ковбасу, м’ясні консерви;

– перед  вживанням  м`ясні  консерви необхідно  прокип`ятити  (протягом 30 хв.) –  за  високої температури ботулічний токсин руйнується;

– ковбаси,  окости,  буженину  перед вживанням  бажано  проварити  або  бодай добре прогріти у духовці;

– мариновані гриби – промити і прокип`ятити 20-30 хв.;

– не  варто  вживати  овочеві  консерви,  що мають  ознаки  зіпсованості  або  з  порушеною

герметичністю;

– в  жодному  разі  не  можна  вживати  здуті консерви,  небезпечно  навіть  куштувати  такий

продукт.  Не  можна  давати  їх  домашнім тваринам.

Пам’ятайте  про  підступність  ботулізму  – уражені  продукти  зберігають  свіжий  вигляд  і

запах!!!

 

Підготував В. Ярош, МВН

обласних та міста Чернігова  курсів

удосконалення керівних кадрів

Опубліковано в Статті. Закладка на посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 1 =