Що потрібно знати, щоб не отруїтися грибами.

Прикро, що через невміння відрізнити отруйні гриби від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування, можна наразитися на отруєння, нерідко з тяжкими наслідками. Тому нагадаємо про деякі застереження, щоб у Вашому кошику замість смачних та корисних «дарів лісу» не опинилися гриби отруйні та радіоактивні.
– Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.
– Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони …Прикро, що через невміння відрізнити отруйні гриби від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування, можна наразитися на отруєння, нерідко з тяжкими наслідками. Тому нагадаємо про деякі застереження, щоб у Вашому кошику замість смачних та корисних «дарів лісу» не опинилися гриби отруйні та радіоактивні.
– Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.
– Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
– Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, – якими б апетитними вони не здавалися.
– Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно-небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність.
– Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою.
– Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
– Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
– Не збирайте та печериці (по російські – шампіньйони), у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
– Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
– Не куштуйте сирі гриби на смак.
– Ще раз перевірте вдома принесені гриби,особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
– Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
– При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
– Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Це позбавить їх гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
– Ніколи не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
– Гриби (зеленушки, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, зате у взаємодії із алкоголем викликають інтенсивне отруєння.
– Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.
Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
– Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
– Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

В.Л. Ярош, ст. МВН
Ніжинських міських курсів
НМЦ ЦЗ та БЖД
Чернігівської області

Опубліковано в Статті. Закладка на посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

− 3 = 7